четвер, 25 вересня 2008 р.

Презентація руху "За здорову церкву"



У четвер, 18 вересня, відбулася анонсована презентація руху«За здорову церкву». На запрошення організаторів відгукнулися служителі не лише ВСЦ ЄХБ, а й інших баптистських та місійних об'єднаннь, які сповідують те ж вчення. Основна мета презентації представити широкому колу служителів та християнським масмедіа головні цілі та цінності руху, передати бачення необхідних змін для ефективного служіння євангельсько-баптистських церков в сучасних умовах. Головним біблійним гаслом зустрічі, яку розпочав пастор Микола Пономарьов (Київ) стали слова апостола Павла зпершого листа коринтській церкві «… завжди відзначайтеся у Господнім ділі» (15,58). Павлове «відзначайтеся» передає ідею перевиконання вимог, найбільшого завзяття запалу, ідею того, щоб перестаратися, переповнити, перелитися через край. І все це заради служіння, заради виконання головного «діла» –поширення звістки про Спасителя Ісуса Христа «до краю землі». Це прагнення власне і стало рушійною силою для служителів, які об'єдналися для спільної діяльності. Мета руху не полягає у створенні нової інституції (об'єднання, асоціації), але – в проголошенні біблійного портрету церкви, яка презентна в сучасному суспільстві та ефективно використовує всі його можливі засоби для проголошення Доброї Новини.

Власне про це і звучало у виступі пастора Костянтина Гончарова (Ірпінь), коли він представляв цінності «Руху», серед яких відзначу наступні:

Біблійна проповідь повинна правдиво, актуально та зрозуміло передавати значення тексту Біблії, правильно його тлумачити і вказувати на застосовування біблійних принципів упрактичному житті сучасної людини.

- Церква повинна бути відкритою для прийняття людей із зовні. Це спонукує церкву не ставити небіблійних бар'єрів для приходу людей до Бога, які часто виражаються у різноманітних правилах і заборонах, що стосуються культурних аспектів:зовнішній вигляд, музика, спорт, тощо.

Важливим є те, що церква може змінювати або відміняти традицію. Зміни не повинні у жодному випадкуторкатись головних питанньвіри – необхідно зберігати твердість і не йти на компроміси. Але у всіх інших питаннях, які головним чином стосуються форм служінь і зовнішніх проявів віри ми можемо і повинні змінюватися, оскільки змінюються обставини, культура, менталітет людей.

- Церква повинна служити в контексті сучасної культури, використовуючи ту її частину для благовістя, яка не є гріховною.

Безперечно, презентація цілей, цінностей та баченнявикликали живу дискусію, у якій звучали і побоюваннящодо подібного руху, і застереження щодо поспішності, і прагнення інституалізувати рух, перевівши його на організаційно-бюрократичні рейки. Але варто відзначити підтримку та живу зацікавленість рухом багатьох пасторів та місіонерів. Це звучало як у виступах, так і протягомспілкування під час фуршету.

Підсумком зустрічі можна назвати слова пасторів: рух відбувся, він є, він уже народжений у серцях, об'єднаних спільним болем та прагненням звершувати Боже діло з «відзнакою». Знаковою була репліка одного з керівників представництва зарубіжної місії: «Я дуже радий, що це – ваш рух, а не американський, не привнесений із зовні».

Від імені Робочої групи Руху

пастор Микола Романюк,

Ірпінська Біблійна Церква

Немає коментарів: